Suoraan asiaan!

Koska suomalainen haluaa mennä suoraan asiaan!

  • Koska haluan voittamani rahat käyttööni heti. Piste.
  • Koska haluan pelata, enkä kuulla megabonuksista ja ”lisäeduista”.
  • Koska henkilöllisyyden todistaminen sähkölaskulla on vaan naurettavaa.

Positiivinen Psykologia

Moni haluaa voida fyysisesti hyvin ja treenaa fysiikkaa ahkerasti, mutta kuinka moni treenaa henkistä hyvinvointia? Eli sitä mikä on se kaikista tärkein osa-alue ja se mistä kaikki lähtee.

Tuntuu, että tänä päivänä positiivinen psykologia pitäisi olla jo ala-asteella oppivelvollisuutena, näin voisimme katkaista kierteen, mikä monissa perheissä jo lapsena kotona opitaan ja näin vähentää kiusaamista kouluissa mikä jatkuu myöhemmin aikuisina työpaikoilla, netissä jne. Tuntuu, että tänä päivänä ihmiset voivat henkisesti huonommin kuin koskaan.  Nettipalstoilla ihmiset oksentavat omaa pahaa oloaan ja jatkuvasti kuulee järkyttäviä kiusaamistarinoita lapsilta sekä aikuisilta. En ole itsekään valinnut helpointa alaa, julkisuudessa esiintyvänä ”olen itse valinnut olla julkisen arvostelun kohde”.

Ehkä juurikin julkisuuden ja viimeistään fitness urheilun myötä olen oivaltanut kuinka suuri merkitys henkisellä hyvinvoinnilla oikeasti on ihan kaikkeen ja olen alkanut intohimoisesti kehittää fyysisen kunnon lisäksi myös mentali puolta. Ihmisen keho on siitä kumma kapistus, että se uskoo kaiken mitä aivot sille syöttää. Kun mieli voi hyvin, onnistut missä vain! Jos usko itseensä ja tekemiseen loppuu, kroppa kuulee myös sen. Tämä pätee kaikessa, työelämässä, parisuhteissa jne. Eli mieti kuinka itsellesi puhut ja varo mitä haluat, koska sen sinä usein saat!

Ystäväni Mari Sarajärvi/Coaching LAB järjesti jälleen todella inspiroivan valmennuksen. Marin valmennuksista saa aina pitkäksi aikaa irti valtavan tärkeitä oppeja ja odotin tätä Onnellisempi Arki työssä ja kotona -valmennusta kuin lapsi joulua. Mari toimii myös Miss EW kisassani missien hyvinvointi valmentajana ja näin ollen positiivisen psykologian lähettiläänä. Mari tulee myös tänä vuonna kiertueelle valmentamaan missejä tärkeistä aiheista kuten kiitollisuus, positiivisuus ym. Kun etsitään Suomen luonnollisesti kauneinta tyttöä, on minulle äärimmäisen tärkeää, että hän on myös sisäisesti kaunis. Missit saavat kiertueella siis paljon elintärkeitä avaimia elämäänsä❤️


Tunteet on aina kehon viesti jostain. Tunteet luo meille mielialan. Jokaisella on huonoja päiviä, vastoinkäymisiä sekä menetyksiä elämässään. Mutta lopulta voimme itse vaikuttaa jäämmekö vellomaan niihin negatiivisiin tunteisiin vai valitaanko tilalle positiiviset tunteet. Varmasti jokainen tuntee ihmistyypin, joka jää aina tilaisuuden tullen rypemään itsesääliin ja harmittelemaan elämäänsä ja kohtaloansa. Tähän sopisi hyvin tuttu sanonta, sitä niität mitä kylvät. Jos keskityt aina vain ongelmiin ja näet vain kaiken mikä on mennyt pieleen ja epäonnistunut, et todellakaan voi elää onnellista elämää niin. Tärkeä muistaa sekin, että olosuhteet vaikuttaa ainostaan 10% omaan onnellisuuteen.

Tiesitkö, että positiivisesti ajattelevat voivat elää tutkitusti 10-15vuotta pidempään kuin negatiivisesti ajattelevat! Tässä mielestäni hyvänä esimerkkinä jokainen voi katsoa ihastuttavaa Aira Samulinia, joka 92-vuotiaana, todella kovan elämän käyneenä on valinnut aina positiivisen ajattelun. Hän nauttii elämästään, vaikka on kohdannut kaikki mahdolliset vastoinkäymiset; sodan, rakkaan isänsä kuoleman, äitinsä sairauden, raskaan avioliiton ja eron, molempien lastensa sairaudet, oman lapsen kuoleman jne jne. Silti hän tanssii ja nauraa ja kertoo, että on onnellinen. Onnellisuus todella on valinta, jonka jokainen voi itse tehdä.

Ihmisellä on 60-80 000 ajatusta päivässä. Niistä 90% on murheita joko menneistä tai tulevista! Ajatelkaa kuinka paljon siihen määrään mahtuu turhia murheita ja pelkoja jotka ei toteudu. Ehkä niiden tilalle tulisi vaihtaa jotain positiivisia ajatuksia ja tavoitteita.

Teimme valmennuksessa myös harjoituksen, joka tuntui ensin jopa hieman turhalta, mutta joka osoittautui ehkä tärkeimmäksi avaimeksi itselleni mikä jäi tästä valmennuksesta käteeni. Piti valita itselleen pari ja kuunnella ja katsoa silmiin häntä 2minuutin ajan kommentoimatta mitään siihen väliin ja sen jälkeen toistaa mitä toinen oli juuri kertonut. Harjoituksen tarkoitus oli opetella läsnäoloa ja todella kuulemaan mitä toinen sinulle puhuu. Tuon harjoituksen myötä oivalsin kuinka usein teen asioita samaan aikaan kun esimerkiksi lapseni puhuvat minulle. Kuuntelen kyllä, mutta samaan aikaan en välttämättä kuuntele. Tuon harjoituksen jälkeen olen kiinnittänyt erityistä huomiota ihan oikeasti pysähtyä kun lapsillani on minulle asiaa. Katson heitä silmiin ja todella kuuntelen ja kuulen kun en tee samaan aikaan mitään muuta. Kiireisen arjen keskellä unohdamme välillä sen kaikista tärkeimmän, läsnäolon. Luulemme kuuntelevamme ja olevamme läsnä, mutta usein emme ole!

Jokainen tietää varmasti omasta kokemuksesta, että negatiivinen palaute otetaan herkemmin vastaan ja se jää aina paljon voimakkaampana mieleen kuin positiivinen. Yhtä negatiivista palautetta vastaan kuitenkin tarvitaan kolmesta viiteen positiivista palautetta. Joten seuraavan kerran kun olet antamassa negatiivista palautetta, mieti onko se todella tarpeellista?

Olen itse jo pitkään kiinnittänyt huomiota siihen kuinka vähän ihmiset antavat toisilleen hyvää palautetta arjessa ja viime vuonna aloin tätä omalta osaltani muuttaa. Päätin antaa hyvän palautteen aina heti kun koin jonkun sen ansaitsevan. Lähikaupan kassa on saanut aurinkoisesta asiakaspalvelustaan monet ansaitsemansa kiitokset, kaupan kassajonossa saatan kehua jonkun hienoa takkia, kampausta tai suloista lasta. On hienoa kiinnittää huomiota mukaviin ja positiivisiin asioihin ja välittää ympärilleen hyvää sen sijaan, että etsisi jatkuvasti ihmisten virheitä ja antaisi vain huonoa palautetta, mikä meille suomalaisille on hyvin yleistä. Kun kehuu toista ja näkee aidosti ilahtuneet kasvot, siitä tulee myös itselle todella hyvä mieli, joten suosittelen kokeilemaan ja ottamaan tavaksi!

Valmennus muistutti myös kaivamaan kiitollisuuspäiväkirjan esiin, mitä olen jo vuosia säännöllisen epäsäännöllisesti täyttänyt, mutta mikä usein unohtuu jos ei joku sen käytöstä säännöllisesti muistuta. Elämässämme on niin paljon asioita mistä meidän tulee olla päivittäin kiitollisia ja kun niitä kirjoittaa ylös, oppii näkemään myös ne pienimmät kiitollisuuden aiheet.

Suosittelen jokaista nyt pysähtymään, miettimään ja kirjoittamaan vaikka ylös paperille mitä kaikkea ihanaa on elämässään jo tähän mennessä saavuttanut, mitä kaikkea vielä haluaa saavuttaa, missä kaikessa on hyvä, mitkä on omat vahvuudet ja mistä kaikesta on elämässään kiitollinen. Tällä tavoin oppii nauttimaan matkasta eikä vain päämääristä. Näin opit olemaan myös kiitollinen niistä arjen pienimmistäkin asioista kuten kahvikupista, jonka saa nauttia samalla kun kevät aurinko paistaa ikkunasta kasvoillesi. Tai kun saat kuunnella lintujen laulua avoimesta ikkunasta. Tai katsoa lastesi hymyä. Aina ei tarvitse jonkun saada stipendiä, voittaa mestaruutta tai saavuttaa jotain suurta voidaksesi iloita. Kun oivallat tämän, silloin ollaan oikeiden asioiden äärellä.

Muista myös arjessasi elintärkeä uni/palautuminen, oikea ruokavalio sekä liikunta.

Jos haluat lisätä työpaikkasi hyvinvointia, tarjota ystävillesi jotain merkityksellistä tai kaipaat itse yksilöllistä valmennusta, suosittelen ottamaan herkästi yhteyttä Mari Sarajärvi (mari.sarajä[email protected]) /Positiivinen Psykologia Coaching LAB. Tee ihan Ok-elämästä jotain paljon parempaa❤️

Ja ihana Mari. Kiitos Kiitos Kiitos❤️

Positiivinen Psykologia

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

Uutuus: Jokaisesta voitosta ja tappiosta rahaa takaisin!
Uutuus: Jokaisesta voitosta ja tappiosta rahaa takaisin!