Ole itsellesi armollinen

Se tunne kun odotat hiihtolomaa kuin kuuta nousevaa. Tai ”lomaviikko” johon kuuluu poikkeuksellisesti vain ryhmäliikuntaohjausta sekä keikkaa. Olet jo useamman viikon huomannut olevasi todella tuon ”loman” tarpeessa ja haluat hetkeksi irti kaikesta oravanpyörästä ja aikatauluista, sillä kroppasi on jo tovin antanut merkkejä, että nyt on vauhti liian kova. Pää sekä kroppa huutaa lepoa, mutta suorittajaluonteen on vaikea elää ilman aikatauluja. Olet siis kätevästi hyvissä ajoin jo laatinut ”lomalistan”, jotta sinun ei lomallakaan tarvitse hypätä epämukavuusalueellesi ja elää ilman aikatauluja. Lomalista pitää sisällään tekemättömiä kotitöitä, konmaria, 2 treeniä päivässä yms. Tosin minun tapauksessa treeni on yhtä kuin monelle ilta esim. hyvän ruoan, juoman sekä elokuvan äärellä, minulle treeni on suorastaan terapiaa. Odotin hartaasti, että pian saan viikon jokaisena päivänä treenata pitkän kaavan mukaan ilman kiirettä aamuin ja illoin. Kroppani oli kuitenkin eri mieltä.

Ihmettelin aamulla heikkoa oloani, ruokahaluttomuutta ja lopulta huonovointisuutta. Lähes 39 asteen kuume oli hetkessä kaatanut minut sängyn pohjalle ja vienyt kaikki voimat. Se siitä sitten.

Olin kuluneella viikolla ehtinyt pohtia armollisuutta. Tänään tuo kysymys esitettiin minulle. Kehoitan aina muita kuuntelemaan kroppaansa, lepäämään kun siltä tuntuu, tekemään elämästään stressittömämpää ja olemaan itselleen armollisia. Noudatanko neuvoani kuitenkaan itse? Ilmeisesti parantamisen varaa on, sillä nytkin 39 asteen kuumeessa poden huonoa omaatuntoa siitä, että nyt joudunkin lepäämään.

Mikä ajaa ihmisen ylisuorittamaan ja tuntemaan huonoa omaatuntoa jopa sairastamisesta? Vastaus on helppo. Tämän päivän yhteiskunta.

Eletään aikakautta kun sinun pitää olla täydellinen uraihminen, joka työskentelee kellon ympäri seitsemänä päivänä viikossa. Samaan aikaan sinun tulee olla täydellinen vanhempi, jonka tulee kuskata lapsia mielellään useammissa eri harrastuksissa, sillä lastesi tulee olla urheilullisesti, musikaalisesti sekä kielellisesti lahjakkaita, mielellään vielä jopa ikätovereitaan lahjakkaampia. Ja täysin selvää on, että sinun tulee olla vanhempi, joka ulkoilee lastensa kanssa päivittäin vähintään parin tunnin ajan, eikä missään nimessä tarjoa lapsilleen einesruokaa, vaan valmistaa päivittäin perheelleen luomuruokaa alusta alkaen itse!

Tämän päivän yhteiskunnan naiset kilpailevat synnytyslaitoksella siitä kuka on nopeimmin raskautta edeltävissä mitoissa ja hyvä äitiys punnitaan sillä kuka karistaa raskauskilonsa nopeimmin. Kovaa taistelua tästä käydään mm. somen ihmeellisessä maailmassa. Lisäksi painoasi tarkkaillaan siitä eteenpäin hautaan asti ja jos painosi heilahtaa suuntaan tai toiseen, se voi  olla seuraava spekulaatio työpaikkasi kahvitunnilla.

Lisäksi sinun tulisi olla täydellisessä parisuhteessa ja sinulla tulisi olla täydellinen kumppani, jonka kanssa sinun tulisi viettää säännöllistä romanttista parisuhdeaikaa, sillä muussa tapauksessa kuulut riskiryhmään, että normaalin arjen koittaessa kuulet kumppanisi hyvin nopeasti etsivän tinderistä tilallesi seuraajaa. Muista myös päivittää jokainen parisuhteen romanttinen teko ja ele someen, sillä se on kuin treeni jota ei ole päivitetty someen, sitä ei ole tehty. Muista myös, että lapsia ei tulisi laittaa hoitoon, mutta vanhempien kahdenkeskistä yhdessäoloa tulisi olla säännöllisesti.

Somessa tulee myös olla tänä päivänä varsin aktiivinen. Sinun tulee jakaa kuvia täydellisestä kodistasi, jossa ei milloinkaan saa vallita kaaos, vaan jokainen sisustuspeitto on aina sisustusbloggareiden antamien ohjeiden mukaisesti viikattuna ja sisustustyynyt huolellisesti ja tarkkaan harkitusti aseteltu ja ihmisten ”kodissani on kaaos”-kuvat on yhtä aitoja mitä tämän päivän ”no makeup”-kuvat.

Samalla kun yrität päivittäin suoriutua 24/7 työviikostasi, kuskata lapsia harrastuksiin, käydä päivittäin kuntosalilla, ruokakaupassa, pitää lapsiperheen kodin päivästä toiseen kuin suoraan sisustuslehteen kuvattuna, sinun tulee kuvata someen luomuterveyssmoothiet, jotka päivittäin valmistat itsellesi ja perheellesi, ja joita juodessaan lapsesi unohtavat karkkipäivän tai ylipäänsä karkkien olemassa olon, sillä pinaatti ja viherkaali kuuluvat luonnollisesti olla lastesi suurinta herkkua! Samalla sinun lemmikkieläimelläsi tulee tottakai olla oma instagramtili.

Vapaapäivät ja sairauslomat on tässä yhteiskunnassa vain laiskoille ja ne satunnaiset lomatkin tehdään töitä 24/7 täydellisen lomailluusion luomiseksi.

Pysähdyin tätä tänään miettimään. Ehkä korkea kuume saa ylireagoimaan. Tai sitten ei? Päätän kuitenkin, että maapallo pyörii vaikka makaan pari päivää nyt kuumeessa, annan kropalle sen kaipaaman levon ja todennäköisesti huomaan, ettei maailmanloppu koitakkaan vaikka välillä sulkee kalenterin ja hyppää oravanpyörästä. Maailma ei myöskään välttämättä kaadu jos jättää joskus pedin petaamatta tai keittiön pöydällä on välillä leivän muruja. Jos sinäkin koet tämän päivän yhteiskunnan vaativan joskus vähän liikaa, tunnet omantunnontuskia maatessasi kuumeessa ja tunnistat itsessäsi pienenkin suorittajan, hälytyskellojen tulisi soida ja suosittelen pysähtymään hetkeksi. Mietitään olisiko meidän tosiaan jo aika opetella olemaan itsellemme -edes hieman- armollisempia? Ja olisiko aihetta alkaa muuttaa myös yhteiskuntaamme hieman armollisemmaksi?

Itse kaipaan takaisin pyhäpäiviä, joita ennen vietettiin joka sunnuntai ja muistettiin pyhittää lepopäivä.

Ole itsellesi armollinen

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *