Ota 500 ilmaiskierrosta

Uunituore JustSpin juhlii uskomattomalla tarjouksella!

  1. Avaa pelitili JustSpiniin.
  2. Talleta koodilla BONUS1 vähintään 25€ ja saat 500 ilmaiskierrosta + talletuksesi tuplataan.

Esimerkiksi 25€ talletus antaa sinulle 50€ pelirahaa + 500 ilmaiskierrosta Super Joker -peliin!

Koulukiusaamisesta

IMG_4404Kirjoitin viime viikolla Kioski-videosta inspiroituneena nettikiusaamisen aikakaudesta. Eilen törmäsin yle.fi/kioskin uuteen videoon, joka kertoi koulukiusatun Valtterin tarinan. Yli 10 vuotta kestänyt koulukiusaaminen loi Valtterille henkilökohtaisen helvetin. (Koko jakson voi katsoa Yle Areenassa.)

Teki tosi pahaa katsoa video, josta välittyi Valtterin paha olo minkä kiusaajat hänelle ovat aiheuttaneet. Tämä olkoon jatko-osa nettikiusaamisen aikakaudelle.

Olen sitä mieltä, että kaikki lähtee kotoa. Kun lapsi esimerkiksi kuulee, että vanhemmat haukkuvat toisia ihmisiä, saatat esimerkilläsi kasvattaa lapsestasi koulukiusaajan, joka voi käytöksellään ihan oikeasti tuhota jonkun elämän. Moni ei varmasti tule tätä edes ajatelleeksi, kun monelle toisista ihmistä rumasti puhuminen on tapa, jota ei edes itse huomaa. Jos aikuiset aina etsivät toisista ihmisistä heidän virheitään ja heikkouksiaan, arvostelee, haukkuu ja puhuu rumasti ja lapsi kuuntelee sellaista, tottakai vanhempien käytösmalli siirtyy myös heihin. Siitä on erittäin lyhyt matka jatkaa tuota rumaa tapaa eteenpäin eikä lapsi näe siinä edes silloin mitään väärää. Tekeväthän vanhemmatkin niin!
Itse en voi edes kuvitella kuinka pahalta koulukiusaaminen tuntuu. Muutimme lapsena usein paikkakunnalta toiselle, monesti jopa kesken lukukauden. Paikkakunta vain vaihtui ja aina piti sopeutua uuteen ympäristöön ja hyvästellä vanhat kaverit ja etsiä uudet, siinä uutena oppilaana olisi ollut mahdollisuus tulla kiusatuksi, mutta sopeuduin aina hyvin nopeasti. Olen aina ollut sosiaalinen ja tullut aina erilaisten ihmisten kanssa hyvin toimeen, joten sain aina nopeasti ystäviä. Kenenkään lapsen ei ikinä pitäisi pelätä mennä kouluun. Jokainen vanhempi varmasti toivoo, että oma lapsi välttyisi tuolta pahuudelta, koulukiusaamiselta. Yhtä paljon pitäisi toivoa ettei omasta lapsesta tule koulukiusaajaa. Äitinä kokisin suurimman epäonnistumisen, jos saisin kuulla lapseni kiusanneen jotakin. Siksi olenkin äärimmäisen ylpeä siitä, että 14v tyttöni on aina puolustanut heikompiaan ja 4vuotias poikani miettii jo eläintenkin tunteita. Meillä puhutaan kotona paljon kaikesta, haluan että lapset erottavat oikean ja väärän ja puhuvat tunteistaan. Haluan myös, että lapseni näkevät asioissa ja ihmisissä aina ensin niiden kauneuden.

Muistuttaisin vanhempien vastuusta. Seuraavan kerran kun puhut toisista ihmisistä pahaa, arvostelet ja haukut toisia, mieti haluatko että Sinun lapsesi jatkaa käytöstäsi. Haluatko, että Sinun lapsesi aiheuttaa jollekin toiselle jatkuvaa pahaa oloa, aiheuttaa elinikäiset traumat ja kuten Valtteri videolla sanoo, pahimmassa tapauksessa koulukiusaaminen voi tappaa.

Kun seuraavan kerran kirjoitat nettiin kommenttia toisten ulkonäöstä ja arvostelet toisten valintoja ja olet ilkeä, pysähdy miettimään ja kysy itseltäsi haluatko lapsesi käyttäytyvän samoin tai haluatko, että Sinun lapsellesi tai läheisillesi joku käyttäytyisi samoin. Kohtele muita aina niinkuin toivoisit itseäsi kohdeltavan. Toistan edellisessä postauksessa lainattuja viisaita sanoja, hyvä ruokkii hyvää ja paha ruokkii pahaa.

Kun kaikki ihmiset olisivat hyviä toisilleen, maailma olisi niin paljon parempi paikka<3

IMG_4401

Tsemppiä videon äärettömän rohkealle ja urhealle Valtterille, olet varmasti monen kiusatun esikuva ja voima<3

Koulukiusaamisesta

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *